APP STORE SIRALAMA FAKTÖRLERİ: APP STORE VE GOOGLE PLAY

Google Play Store, Apple App Store, Amazon App Store veya Windows Store gibi uygulama mağazalarının yanı sıra arama motorları, bir uygulamanın belirli bir arama sorgusuyla alaka düzeyine göre arama sonuçlarını sıralamak için karmaşık algoritmalar kullanır.

Google Play Store ve Apple App Store, algoritmalarının tam olarak nasıl çalıştığını ve hangi sıralama faktörlerinin en fazla ağırlığa sahip olduğunu açıkça ortaya koymuyor. Uygulama mağazası sıralamanız, kullanıcı arama sorgusuna ve uygulama mağazası girişi meta verilerinde kullanılan anahtar kelimelere göre çeşitli bileşenler tarafından belirlenir. Bu marketlerin, sistemlerinin nasıl çalıştığını açıkça belirtmemesini sonucu olarak, reverse-engineering yaparak en iyi uygulamaları tespit etmek zorunda kalmaktayız.

App Store Sıralama Faktörleri

Tam sıralama algoritmaları herkese açık olmasa da, aşağıdaki bilinen faktörler uygulama mağazası sıralamanızı büyük ölçüde etkiler. Bu faktörler, birçok ASO uzmanının yaptığını sonucunda elde ettiği verilerdir. Dolayısıyla, bu faktörleri açıkça kendi lehinize kullanabilirsiniz.

Apple App Store Sıralama Faktörleri:

  • Uygulama ismi
  • Uygulama URL’si
  • Uygulama altyazısı
  • Anahtar kelime alanı
  • Uygulama içi satın alma işlemleri
  • Derecelendirme ve İncelemeler
  • Güncelleme sıklığı
  • İndirmeler ve etkileşim
  • Bazı Gizli Faktörler

Google Play Sıralama Faktörleri:

  • Uygulama başlığı
  • Uygulama açıklaması
  • Uygulama içi satın alma işlemleri
  • Derecelendirme ve incelemeler
  • Güncelleme sıklığı
  • İndirmeler ve etkileşim
  • Bazı gizli faktörler

Şimdi bu faktörlere tek tek bakalım, asıl önemli kısım bu faktörleri nasıl kullanmanız gerektiği öğrenmek ve doğru yöntemle uygulamak.

App Store ve Google Play’in Paylaştığı Sıralama Faktörleri

Apple App Store ve Google Play Store’da sıralama algoritmalarında büyük farklılıklar vardır ancak bazı benzerlikler var. Aşağıda, her iki mağaza için hangi uygulama mağazası sıralama faktörlerinin geçerli olduğunu öğreneceksiniz.

Uygulama Adı veya Uygulama Başlığı

App Store ve Google Play, uygulama adınızda veya başlığınızda bulunan anahtar kelimeleri dizinler. Araştırmalar ayrıca uygulama adınızdaki anahtar kelimelerin alt başlıklar gibi diğer alanlardaki anahtar kelimelerden daha güçlü sıralama gücüne sahip olduğunu gösteriyor. Bu, uygulama adınızdaki anahtar kelimeler için daha üst sıralarda yer alma olasılığınız daha yüksek olduğu anlamına gelir. iOS uygulamalarının adı 30 karakter olabilirken Google Play size 50 karakter veriyor. Bunu temel olarak, şu şekilde düşünebilirsiniz, kendinizi kullanıcı olarak görün ve herhangi bir arama yapın, öncelikle bakacağınız başlık olacağı için, algoritmanın da bakacağı ilk ve güçlü sinyal uygulama adıdır.

Yakında gelecek makale : Uygulama adı nasıl yazılmalıdır ?

Derecelendirme ve İncelemeler

Google Play ve Apple App Store, uygulamanızı sıralarken uygulama puanlarını ve kullanıcı yorumlarını dikkate alır. Derecelendirmeleriniz ve incelemeleriniz ne kadar iyi olursa, uygulamanız o kadar üst sıralarda yer alır. Google ayrıca kullanıcı geri bildirimlerini tarayacak ve orada anahtar kelimeleri bulacaktır. Ayrıca, kullanıcılarınızın uygulamanızı tanımlamak için kullandığı kelimelerden ilham alabilirsiniz.

Uygulama başarısı için yorum almak çok önemli olsa da, bunları çok sık veya yanlış zamanlarda sormaktan kaçınmalısınız. Sormak için iyi bir zaman, kullanıcılarınız bir başarıyı tamamladıktan sonra olabilir. İyi hissedecekler ve olumlu bir inceleme bırakma olasılıkları daha yüksek olacaktır. Ayrıca, ortalama uygulama puanınız ne kadar iyi olursa, alakalı anahtar kelimeler için anahtar kelime sıralamanız o kadar yüksek olur.

iOS uygulamaları için Apple, geliştiricilerin ne sıklıkla inceleme isteyebileceklerini kısıtlar. Apple’ın yönergelerine göre yılda yalnızca üç kez bunu yapmanıza izin verilir. Bu, kullanıcılardan inceleme talep ederken zamanlamanızı mükemmelleştirmeye zorlar. Ayrıca, bir uygulama güncellemesini her yayınladığınızda ortalama uygulama puanınızı sıfırlama seçeneğiniz de vardır. Ancak, sıfırlamayı dikkatlice düşünün ve yeteneği idareli kullanın. Kullanıcılar, sıfırlamadan sonra bile eski yorumları görebiliyor olacaklar.

İpucu: Doğru soruyu sorun. Kullanıcının uygulamadan keyif alıp almadığını öğrenmek için bir soru ile başlayabilirsiniz. Evet derse, ondan sizi derecelendirmesini isteyebilirsiniz. Ancak, hayır derse, onu inceleme seçeneğine almadan ona biraz geri bildirim isteyebilirsiniz.

Başlığa, anahtar kelime alanına veya açıklamaya yerleştirilen anahtar kelimeler gibi ASO faktörleri, kendiniz optimize edebileceğiniz bileşenlerdir. Uygulama yüklemeleri, derecelendirmeler ve incelemeler gibi diğer ASO faktörleri daha çok kullanıcılarınıza bağlıdır. Ancak, indirmelerinizi artırmak, puanlarınızı iyileştirmek ve kullanıcı etkileşimini artırmak için yararlanabileceğiniz birçok strateji var.

Google Firebase

Google Firebase, hem Google Play hem de App Store’daki uygulamalar için kullanılabilir. Google Firebase’i etkinleştirerek uygulama içeriğinizin mobil arama tarayıcılarında gösterilmesine izin vermiş olursunuz. ( App indexing olarak geçmektedir. )

İnsanlar, uygulamanızı henüz indirmemiş olsalar bile, ilgili arama sonuçlarında uygulamanızı görebilirler. Firebase’i entegre ederek ve uygulamanızın mobil aramalarda görünmesini sağlayarak keşfedilebilirliğinizi ve dolayısıyla yükleme oranlarını iyileştirirsiniz.

Gizli Faktörler

Her iki uygulama mağazası da algoritmalarında, tam olarak ne olduklarını kimsenin bilmediği bazı gizli faktörlere sahiptir. Bunu aklınızda bulundurun ve Google Play’in sıralama algoritmasının Apple’ınkinden biraz daha karmaşık olduğunu unutmayın. Bu yüzden en doğru strateji bir hipotezle sonuç çıkarmaktır.

iOS Uygulamaları için App Store Sıralama Faktörleri Uygulama ismi

Bunu zaten yukarıda geçtik. Ama işte kısa bir özet. Uygulama Adındaki anahtar kelimeler en güçlü sıralama ağırlığına sahiptir. En fazla 30 karakter ekleyebilirsiniz. Uygulamanızı adlandırırken bu sınıra dikkat edin.

Uygulama Altyazısı

iOS 11, Altyazı alanını tanıttı. Apple burada 30 karaktere sahip olmanıza izin veriyor. Bu alana yazılan anahtar kelimeler App Store arama algoritması tarafından dizine eklendiğinden, alanı akıllıca kullanın.

iOS Anahtar Kelime Alanı

“Anahtar kelimeler bu kadar önemliyse, neden Apple’a hangilerini sıralamak istediğimi belirtemiyorum?” diye soruyor olabilirsiniz. İyi ki şanslısınız. Apple bunu dikkate alır ve sonuç olarak belirli bir anahtar kelime alanı sunar. Apple kullanıcının bilmesine gerek olmayan ama algoritmanın dikkate aldığı kelimeleri sizden talep eder. Bence bu çok değerli, buraya hangi kelimeleri kullanmanız gerektiği ilerleyen dönemde anlatıyor olacağız.

Yakında gelecek makale : IOS anahtar kelime alanı nasıl doldurumalıdır ?

Anahtar kelime alanı Apple App Store’a özeldir ve Google Play’de bulunmaz.

Burada 100 karaktere izin verilir. Ayrıca, bu anahtar kelimeler kullanıcılardan gizlenir. Herkese açık uygulama mağazası girişinizde gösterilmezler. Bu nedenle, Uygulama Adı ve Uygulama Alt Başlığı’na henüz koymadığınız anahtar kelimeleri uygulamak için bu alanı kullanın.

İpucu: Anahtar kelimelerinizi App Store Connect’te yazarken bunları virgülle ayırın ve boşluklardan, makalelerden ve edatlardan kaçının. Tekil VEYA çoğul kullanın ve anahtar kelimeleri herhangi bir alanda tekrarlamayın.

Uygulama İçi Satın Almalar (In-app purchases (IAP))

Abonelik planları dahil olmak üzere Uygulama İçi Satın Almalarınızın (IAP’ler) adları Apple tarafından anahtar kelime aracı olarak dizine eklenecektir. Her IAP’nin kendi görünen adı, tanıtım resmi ve açıklaması vardır. IAP’leriniz uygulama mağazası arama sonuçlarında görünebilir ve hatta “bugün” sekmesinde öne çıkarılabilir. Bu yüzden onları da optimize etmeyi unutmadığınızdan emin olun.

Apple’ın Spotlight Araması

Bu araç sayesinde kullanıcılar, cep telefonlarında yüklü olan uygulamaları arayabilir. Uygulamanızda bu özelliği etkinleştirmek, kullanıcılara uygulamanızı daha sık kullanmaları hatırlatılacağı için etkileşimi artırmaya yardımcı olur. Katılım oranınız ne kadar yüksek olursa, sıralamadaki konumunuz da o kadar yüksek olur.

Android Uygulamaları için Google Play Sıralama Faktörleri

Uygulama Başlığı

Yine, yukarıdaki uygulama başlığının üzerinden geçtik. Bu yüzden kısa olacağım. Google Play, uygulamanızın başlığı için 50 karaktere izin verir. Buraya yerleştirilen anahtar kelimeler en güçlü sıralama ağırlığına sahiptir.

Uygulama Açıklaması

Google Play, anahtar kelimelerinizi seçmek için uygulama açıklamanızı tarar. İlk satırlarda yazılan anahtar kelimelerin, açıklamanın geri kalanındaki anahtar kelimelerden daha alakalı olduğunu unutmayın.

Kısa Açıklama

Ayrıca, Google Developer Console’da Kısa Açıklama ve Tam Açıklama arasında ayrım yapabilirsiniz. Bu nedenle Kısa Açıklama, Google Play Store’un üst kısmında görünür. Bu, bu alanı yalnızca anahtar kelime sıralamalarıyla alakalı kılmakla kalmaz, aynı zamanda kullanıcıları çekmek için çok önemli hale getirir. Bu 80 karakter içinde uygulamanızın ne hakkında olduğunu belirttiğinizden emin olun.

Uzun Açıklama

Uzun Açıklamada 4000 karaktere kadar gidebilirsiniz. Sıralamak istediğiniz anahtar kelimeleri birkaç kez tekrarlamaya çalışın. 3-5 kez öneriyoruz. Bu, Google’ın uygulamanızla hangi arama terimlerinin alakalı olduğunu ve uygulamanızın ana işlevlerinin neler olduğunu anlamasına yardımcı olur.

Google Etiketleri

Google Etiketleri, App Store’daki kategorilere benzer şekilde çalışır. Uygulamanız için önceden tanımlanmış bir listeden en fazla 5 etiket seçebilirsiniz. Ardından Google, uygulamanızı kategorilere ayırmak için seçtiğiniz etiketleri kullanır. Bunun Google Play sıralamanız üzerinde doğrudan bir etkisi olmamasına rağmen, algoritmanın uygulamanızı doğru anahtar kelimeler için sıralamasına kesinlikle yardımcı olur.

SEO Geri Bağlantıları

Söylentiye göre Google Play, arama sıralamalarında bazı SEO stratejileri içeriyor.

Ancak, insanların uygulamanızı keşfedebileceği daha fazla yere sahip olmak asla kötü bir şey değildir. Web SEO’nuz ne kadar iyi olursa, uygulamanızı ne kadar çok kişi bulur ve indirirse, Google Play’de o kadar üst sıralarda yer alırsınız. Bu nedenle, en azından web sitenizden uygulamanıza bağlantı verdiğinizden emin olun.

Uygulama Derecenlendirme İyileştirme 2021

Uygulama derecelendirmeleri ve incelemeler, uygulamanızın Google Play ve App Store’daki başarısı için hayati önem taşır. Kullanıcılar, bir uygulamayı indirip indirmemeye karar vermek için derecelendirmeleri ve …
Daha Fazla Oku

Leave a Reply